Tuesday, September 15, 2009

KASIH SAYANG..

Pd suatu hari di sekolah, seorg murid bertanya pd guru. Ketika itu guru tersebut sdg mengajar tntg kasih sayang..

Pelajar : Cikgu, mcm mana kita nak pilih seseorg yg terbaik sbg org yg paling kita sayg? Mcm mana jg ksh syg itu nk berkekalan?

Guru : Ok, kamu ikut apa yg saya suruh. Kamu pergi ke pdg. Kamu berjalan di ats rumput sambil memandg rumput di hadapan kamu. Pilih yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lg walaupun sekali. Dan petik rumput yg PALING cantik bawa ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulg ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya..

Guru : Kenapa tiada rumput yg dipili?

Pelajar : Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yg paling cantik. Memang ada banyak yg cantik, tp cikgu kata pilih yg PALING cantik, maka saya pun terus brjalan ke depn sambil mencari yg PALING cntik tanpa menoleh ke belakang lg. Tp, sampai di peghujung pdg, saya tak jumpa pun yg peling cantik. Mgkin ada di antara yg dibelakang saya td rumput yg PALING cantik tp dah cikgu ckp x boleh menoleh ke belakang semula, jd tiadalah rumput yg sy boleh petik.

Guru : Ya, itula jawapannye. Maknanya apabila kita telah berjumpa dgn seseorg yg kita syg, jgnlah kita mencari lg yg lebih baik dari itu. Kita patut hargai org yg berada di dpn kita sebaik2nya. Jgn kita menoleh ke belakang lg kerana yg berlaku ttp dah berlaku. Semoga yang berlaku tidak berulang lagi. Dan ingatlah, org yg paling kita syg itulah yg paling cantik dan paling baik. Maupun nak ikutkan banyak lagi yg cantik dan baik seperti rumput tadi..

p/s : hargailah org yg kita sayang sebaik mungkin :)

2 comments:

Harizzamzuri said...

ni macam yang aku tampal kat kelas taun lepas nih..

gummybear said...

yeker?..he3