Tuesday, January 22, 2013

BARANG HANTARAN YG BERJENAMA SEKADAR TREND ATAU INGIN MENUNJUK???

SALAM..


Sekarang ni dah jadi satu trend ek brg2 hantaran cari yg berjenama dan mahal2..yg hrganya sampai beratus2 ringgit..org kata kawin ni sekali seumur hidup..brg2 msti pilih yg mahal2 dan berjenama...untuk ape sume tu?? nak menunjuk kat org ke yg brg2 kita ni bukan brg2 cikai..bg aku cukuplah sekadar bersederhana..x payahlah smpai  nak membazir..membazir tu kan amalan syaitan...kalau la teringin sgt nak pakai brg yg berjenama dan mahal2 belaka, dh kawin nanti beli lah sndiri..tak pun mintaklah pasangan masing2 belikan..x yahlah time nak menikah,time tu lah nak bg brg2 yg smpai 5, 6 ratus hrganye...semua tu boleh menimbulkan fitnah..dalam Islam sendiri meminta kita sntiasa bersederhana...jgn terlalu riak atau takbur...cukuplah sekadar yg kita mampu...

4 comments:

anis suryanie said...

hye :)
masing2 ade pendapat masing2 kan? menunjuk or trend tak kesahla..
macam anis kan B2B.. kadang2 brg hantaran tu memang dah sedia ada, n bakal dibeli untuk kegunaan sendiri jugak.. ade tuh hadiah bday n so on..

so, rasenya tak dikira mebazir pun kalau letak ps3 as hantaran.. hehehe.. ps3 tu pulak beli bukan untuk hantaran pun asalnya.. just a birthday present.. tapi dalam kategori nak jimat jugak, boleh letak balik atas dulang hantaran ;)

gummybear said...

salam..

yes,msg2 ada pndapat msg2..ini hnya pndapat saya..sbb saya seorg yg jenis x suka pakai brg2 yg terlalu mahal..sbb bg saya semua itu hnya untuk kepuasan,bukan keperluan..tapi,kalau makanan saya x kisah sbb masuk dlm perut n yg pntg jgn membazir :)

anis suryanie said...

tu lah.. y penting jangan membazir..
igt mase tunang aritu banyak sangat hantaran makanan, makanan n makanan.. last2 takde sape pun yang nak makan.. membazir kan? kadang2 menda tuh langsung tak sedap.. nak buang sayang.. so berkulat dalam peti ais.. tu pun separuh banyak dah bagi kat saudara mara..

so, kalau barang2 untuk kegunaan harian rasanya lagi bagus.. sebab kite boleh still guna, guna n guna..

bukan maksud anis handbag prada yang harga sampai puluh ribu..

cam set penjagaan diri, esok2 dah nikah guna jugak untuk berhias bagi suami tengok kan? ececeh.. hehe..

camtula lebih kurang :) anis faham cam dulu2 letak kain pelikat, sejadah.. cuma sekarang ni memang nampak diorang suka letak barang2 yang kadang2 tak masuk akal.. kan? ;)

gummybear said...

Betul3..yg pntg jgn mmbazir..beli brg yg kita boleh pkai.yg pntg ikut kemmpuan..dan nawaitu kita juga pntg..jgn disebbkn kita nk menunjuk,kita pun bli yg mhal2..padahal kita x mmpu...wallahualam :)